Marxeu de vacances? Molts sí, i aquest és el tema estrella a la consulta les darreres setmanes. En aquesta època de l’any sorgeixen tota mena de dubtes al voltant dels viatges, els vols en avió, les remullades a la piscina, etcètera. Ja vam parlar fa poc de banyar-se al mar o a la piscina estant embarassada, i avui intentaré resoldre la resta.
En primer lloc cal triar dates. Ens toca alguna prova important aquelles setmanes? Hi ha visites i exploracions que es poden endarrerir o avançar unes setmanes, però per exemple l’ecografia de les 12 setmanes té poca mobilitat de dates. Tinc pacients que se’m presenten a fer l’ecografia morfològica a les 18 setmanes i s’han d’acabar reprogramant, i d’altres que em diuen directament que se la faran a Sevilla.
Després cal decidir on anirem de vacances. Platja, muntanya o ciutat? Lluny o a prop? Això és a gust del consumidor, però sí que us dono uns quants consells:
– És preferible viatjar a un lloc prou desenvolupat com per trobar un hospital relativament a prop si no ens trobem bé. Potser deixaria els safaris per Kènia per més endavant, per exemple.
– A més a més, algunes destinacions tropicals requereixen medicació per a prevenir la malària o bé vacunacions que poden estar contraindicades en l’embaràs. I alhora és més fàcil patir una gastroenteritis amb el conseqüent risc de deshidratació.
– Les destinacions urbanes generalment impliquen recórrer ciutats a peu, i hem de tenir en compte que moltes dones embarassades es fatiguen abans i potser no gaudiran tant del viatge.
– Cal tenir en compte les setmanes de gestació a l’hora de triar la destinació. No és el mateix estar de 10 setmanes que de 33.
Un cop triada la destinació, ens hi haurem de desplaçar.
– Poden volar les embarassades? Quan s’apropen vacances em faig un fart de fer informes mèdics on consti que Fulanita de Tal està embarassada de X setmanes i pot volar en avió sense problemes. Doncs sí, fins a un estat avançat de gestació es pot volar en avió si no hi ha cap complicació de l’embaràs. Algunes areolínies demanen informe mèdic sempre, i d’altres a partir de les 24-28 setmanes, així que millor trucar a la companyia abans de viatjar. Algunes permeten volar fins les 34 setmanes, i d’altres fins les 36. Ara bé, no és el mateix volar a Mallorca que a fer un transatlàntic: en vols llargs el risc de trombosi augmenta en les embarassades, i per tant és important moure’s per l’avió amb certa freqüència. I a dones embarassades amb altres factors de risc de trombosi, com per exemple obesitat, els desaconsellaria realitzar vols llargs (més de 6-8 hores) si els poden evitar.
– Pel que fa a desplaçaments amb cotxe, sobre tot si són llargs, és important hidratar-se i parar una estona cada 2-3 hores… però vaja, la bufeta d’una embarassada tampoc resisteix més estona sense visitar el lavabo d’una àrea de servei. Si teniu aire acondicionat al cotxe, millor que millor.
– Hi ha gent que opta pel vaixell, o per contractar un creuer. La majoria de companyies demanen informe mèdic. No hi ha cap problema si no hi ha cap complicació de l’embaràs, però sí que cal tenir en compte la tendència habitual a marejar-se al mar… a mi ja m’entra de tot només de pensar en un vaixell, així que embarassada és la darrera cosa que hagués fet.
On ens allotgem? Hotel? Casa de familiars? Càmping? Una altra cosa que va a gust del consumidor, però sí que us aconsello evitar dormir dues setmanes a terra o en un sofà llit incòmode que es clavi per tot arreu, pel bé de la vostra esquena. Recordem que durant l’embaràs són freqüents els dolors d’esquena i pèlvics, i una mala postura a l’hora de dormir pot ser bastant traidora.
Pel que fa al menjar, és important fer 5 àpats diaris, però això també ho és mentre som a casa, així que no cal concretar res més.
Per acabar, donaré uns quants consells logístics que crec que poden ser d’utilitat.
– És aconsellable contractar una assegurança de cancel·lació quan reservem les vacances. Potser ho estem fent amb antelació i ens trobem fantàsticament, però existeix la possibilitat que sorgeixi alguna complicació abans de marxar o simplement ens deixi de venir de gust el viatge.
– Parlant d’assegurances, hem de planificar què hem de fer si necessitem atenció mèdica. Si no sortim de l’Estat Espanyol, la Targeta Sanitària pot ser una bona companya de viatge. Si disposem d’assegurança privada, podem trucar la nostra companyia per informar-nos de centres hospitalaris propers a la nostra destinació on ens podrien atendre… sempre és millor fer-ho abans de marxar que en plena urgència a les 3 de la matinada. En cas de viatges internacionals, hem de tenir algun tipus d’assegurança mèdica que ens cobreixi l’assistència si no volem rebre una factura desorbitada.
– Si es disposa de carnet d’embarassada, no és mala idea portar-lo a la maleta. Però no tothom en té, i no passa res. Només cal conèixer la data de l’última regla i saber explicar que l’embaràs ha transcorregut amb normalitat. I, si us dóna més tranquil·litat, podeu demanar al vostre obstetra un petit resum de la vostra gestació.
– Moltes dones embarassades tenen desinhibida la part del cervell que controla les compres. Bromes a part, qui no ha comprat cosetes per al seu nadó estant de viatge? O roba d’embarassada o productes cosmètics? Jo la primera. Així que millor tenir certa previsió d’espai a la maleta.
Bones vacances… i bon viatge!!!