En l’anterior article he parlat del benestar fetal. I és que durant el part moltes mirades estan focalitzades en el nadó: que neixi sa i que no li passi res. Però, i la mare? No només es tracta de portar al món una criatura amb bona salut, ella també ha d’estar bé, i no només físicament. “A mi feu-me el que vulgueu mentre tot surti bé”, diuen moltes dones. Sí, la salut del nadó és important, però la seva també. I també ha de tenir una bona vivència del naixement, sigui aquest de la manera que sigui, amb un record ben elaborat que faciliti el vincle amb el nadó i l’adaptació a la seva nova vida. I no només els parts no complicats deixen una bona vivència a la memòria, els difícils i les cesàries també si la resta de peces encaixen.
El treball de part implica una despesa energètica per l’organisme com si s’estigués fent exercici físic. Si un s’imagina una sessió de vuit, deu o dotze hores de gimnàs, es cansa només de pensar-hi. Una dona de part està sotmesa a un esforç titànic, i s’ha de cuidar. És important controlar de manera regular les constants vitals (pressió arterial, freqüència cardíaca i temperatura) durant tot el procés del part, i vigilar detalls com la coloració de la pell o el sagnat vaginal. S’ha de mantenir hidratada (idealment bevent líquids o, si no, amb sèrum), i se li han de reposar sals minerals i glucosa si no està menjant. També ha d’estar còmoda, acompanyada per la persona que desitgi, en un ambient tranquil, amb la privacitat i intimitat adequades, amb llibertat de moviment i podent adoptar les postures que li resultin més confortables, evitant estar massa estona estirada panxa amunt (per compressió de la vena cava pot disminuir la perfusió de la placenta). Alhora, ha de tenir les seves necessitats cobertes: descansar les estones que pugui – o simplement relaxar-se -, buidar la bufeta, refrescar-se, sentir-se neta…
La mare s’ha de sentir segura, i ha d’estar informada de l’evolució del part, ser partícip de la presa de decisions, tenir l’oportunitat de resoldre els seus dubtes i rebre una gestió del dolor adequada d’acord amb les seves necessitats i expectatives. En definitiva, no només ha de ser el centre de l’assistència, sinó que també s’hi ha de sentir. I cap aquí camina l’Obstetrícia: cap als resultats òptims sumats a l’experiència positiva durant el naixement. Mare sana, nadó sa i família satisfeta.
El benestar matern es comença a preparar i gestar durant l’embaràs: cercant informació (llibres, xarxa, resolució de dubtes a la consulta, cursos de preparació a la maternitat…), construint expectatives, adquirint confiança i seguretat envers el moment del part i elaborant el pla de naixement. El paper de l’acompanyant també és clau. I els professionals, per suposat, han de brillar cada dia, perquè cada moment és únic. Si una dona s’enfronta al part tranquil·la, sense por, confiant en qui té al costat, tindrà moltes més probabilitats de gaudir de l’aventura.