Una de les entrades més llegides d’aquest bloc és sobre la toxoplasmosi i les seves vies de transmissió. La vaig escriure el 2011 quan no es parlava massa sobre la listeriosi a les consultes d’Obstetrícia, i darrerament he editat el paràgraf en el qual parlo sobre el sushi. Sí, jo vaig menjar sushi durant tots dos embarassos, i de fet allò i l’esqueixada de bacallà era l’únic peix que aconseguia ficar-me al cos. Però avui dia es desaconsella que les embarassades mengin peix cru, o carn crua, o fumats, o plats precuinats que no s’hagin escalfat. I això és per l’augment del diagnòstic de casos de listeriosi en embarassades arreu del món. A banda d’haver-n’hi més, els obstetres estem cada cop més sensibilitzats amb aquest tema i el sospitem davant de quadres febrils en dones gestants.
La listeriosi és una malaltia produïda per una bactèria anomenada Listeria monocytogenes. Igual que la toxplasmosi, pot passar totalment inadvertida, o manifestar-se en forma de símptomes gripals, febre i/o mal de panxa. És un quadre lleu per a qualsevol persona que no estigui embarassada, però el seu principal problema és que la bactèria té com una mena d’imant per a les cèl·lules de la placenta, causant infeccions fetals greus que poden originar seqüeles o fins i tot la mort en gairebé la meitat dels casos.
I el seu altre problema és que la bactèria s’adquireix a través dels aliments, i que és molt omnipresent. Els animals la poden tenir al budell sense manifestar cap símptoma, i d’aquí passa a la seva carn i a la llet. Podem trobar Listeria a gairebé tots els aliments, i per això la seva prevenció és més difícil que la del Toxoplasma. Però els productes més susceptibles són els làctics elaborats a partir de llet no pasteuritzada, els menjars precuinats o la carn i el peix sense coure (inclòs el marisc i el sushi). Si jo fos una Listeria, on em posaria? Al típic plat de canelons que ens ha sobrat el dia de Sant Esteve i que guardem a la nevera tapat de qualsevol manera.
Què mata la Listeria?
La Listeria és una bactèria més resistent que d’altres. Principalment la mata l’escalfor, però calen temperatures superiors a 50ºC, mentre que altres bactèries no necessiten tanta temperatura per ser eliminades. Per tant, cal escalfar els aliments precuinats o preparats a altes temperatures, fins que fumegin, i coure bé la carn i el peix per a que al seu interior assoleixin la temperatura necessària. La pasteurització també és capaç d’eliminar-la.
La congelació, en canvi, en disminueix l’agressivitat, però no la mata del tot. També és capaç de resistir altes concentracions de sal.
Com la prevenim?
Essent una bactèria present en tants llocs la seva prevenció és complicada. Qualsevol cosa que ens mengem podria tenir
Listeria. Però si sabem quins són els aliments més susceptibles de ser contaminats, i que l’escalfor a altes temperatures és capaç d’eliminar-la, podem fer alguna cosa per evitar-la. Qualsevol persona que circuli amb cotxe pot tenir un accident, però si respecta els límits de velocitat i els semàfors serà menys probable oi? Amb la listeriosi passa el mateix. Així que podem tenir en compte una sèrie de precaucions, evitant els següents aliments:
· Productes làctics que no estiguin elaborats amb llet pasteuritzada o que en desconeixem l’origen. Els formatges tous com el brie o el camembert són més susceptibles.
· Aliments precuinats (per exemple salsitxes de Frankfurt) o sobrants que no hagin estat prèviament escalfats a alta temperatura.
· Carn o peix que no tinguin una cocció completa.
· Aliments com patés o fumats que no siguin enllaunats o esterilitzats.
· Verdures o fruites que no hagin estat prèviament rentades.
A més a més és fonamental mantenir una higiene exhaustiva. Això s’hauria de fer sempre, però estant embarassada encara més. És importantíssim rentar-se bé les mans abans i després de manipular aliments, tenir molt netes les superfícies de treball de la cuina, no barrejar aliments cuits i crus, netejar la nevera amb regularitat, i evitar que passi molt temps des que obrim un producte fins que el consumim (per exemple el paquet de pernil dolç). Fent tot això el risc de patir una listeriosi durant l’embaràs no serà mai zero, però sí bastant més baix que si no vigilem.
Diagnòstic
La listeriosi és una malaltia que es diagnostica poc, tot i ser un vertader problema de salut pública en alguns països. Davant d’una dona embarassada amb febre o amb signes de corioamnionitis (infecció de la bossa i la placenta), s’ha de pensar en ella com a possible causa.
L’analítica de sang ens farà sospitar d’una infecció bacteriana, i cultivant la sang podem aconseguir detectar la Listeria. En cas d’embaràs avançat i sospita de corioamnionitis també podem realitzar una amniocentesi per a buscar-la al líquid amniòtic.
Tractament
La listeriosi, com a malaltia bacteriana que és, es tracta amb antibiòtics. El tractament és llarg i acostuma a requerir ingrés hospitalari, però la resposta és prou bona. El principal problema és que sovint no arribem al diagnòstic de listeriosi o ho fem massa tard, amb les conseqüents complicacions i/o la pèrdua de l’embaràs. Però si davant d’una sospita iniciem el tractament ràpidament, l’evolució pot ser molt bona. Per tant, una embarassada amb febre de més de 38 graus ha d’anar a l’hospital. Potser són unes simples angines, però l’han de visitar.
Per tant, totes aquestes recomenacions s’afegeixen a les que ja es tenien en compte per a la prevenció de la toxoplasmosi: evitar consumir aliments crus, rentar bé la fruita i la verdura, rentat de mans i higiene a la cuina, evitar el contacte amb excrements de gat (recalco excrements, no hi ha problema amb els gats domèstics que mengen pinso) i utilitzar guants en cas de realitzar tasques de jardineria.
La llista sembla molt llarga però en realitat són poques coses les que hem d’evitar del tot. Ho tenim molt clar amb l’alcohol i renunciem a prendre’ns una cervesa o una copa de vi, i en canvi per a algunes dones sembla dramàtic no menjar pernil, sashimi o segons quins formatges. L’alcohol causa síndrome alcohòlic fetal amb el seu conseqüent retard mental, però la listeriosi també pot implicar seqüeles serioses per al fetus. Ho explico sense ànim d’espantar ningú, però cal donar a aquests temes la importància que es mereixen. L’embaràs dura nou mesos, i hi ha moltes altres coses que es poden menjar amb seguretat. Després, un cop hagueu parit, des del mateix hospital podeu encarregar sushi a domicili o demanar a la família que enlloc de flors us portin un entrepà d’ibèric… a mi me’l va portar la meva iaia, fa set anys i mig i encara el recordo!
4 comments
Hola Laura,
He descobert el teu blog i m’agrada molt con expliques les coses. Estic embarassada de 35 setmanes i tinc depressio i ansietat. El tema de la listeria em te totalmente angoixada. Imaginat que avui he llencat les escombreries i después sense adonarme’n m’ he ficat un dit a la boca. Es increíble i sembla una bogeria pero no puc suportar l’angoixa d’haver agafat listeria. Aquesta enfermetat en te totlment obssessionada. Cuino amb guants, he arribar a tirar 3 fregalls seguits, rentar els plats 4 cops, en fa por obrir la nevera. Es insuportable i no se com aguantare fins al final. Vaig deixar la medicacio quan vaig quedar embarassada i he tingut que tornar a prendre ansiolítics. Ajuda’m si us plau.
Hola! Tot aquest nerviosisme no et fa cap bé, i has de trobar la manera de treballar-lo. La listeriosi és una malaltia present, però la probabilitat d’agafar-la durant l’embaràs seguint les recomanacions és baixa. Una abraçada!
Hola!! He passat la toxoplasmosi pero em fa por la listeria. Puc menjar pernil salat o carn poc feta??
Hola! Pel que fa a la toxoplasmosi no hi hauria cap problema, però la carn poc feta té cert risc de Listèria.